Ce este logopedia ?

Uneori ȋn apariţia și dezvoltarea limbajului  pot  apărea anumite probleme, unele mai simple iar
altele cu un grad ridicat de complexitate. În momentul ȋn care părintele sau educatorul sesizează ȋntarzieri ȋn exprimare, pronunţie deficitară a unui sunete sau a mai multor sunete,bâlbăială, vorbire neclară, posibilităţi reduse deachiziţionare a limbajului scris sau citit,dificultăti de
comunicare, se recomandă consultarea unui specialist ȋn logopedie.

Logopedia reprezintă șţiinţa care studiază tulburările de limbaj și propune modalităţie de pevenţieșicorectare  a acestora.
Tulburarile de limba jsunt multiple, iar o clasificare a lor cuprinde: tulburări de ritm și fluenţă,
tulburări de pronunţie, tulburări de voce, tulburări ale limbajului scris-citit, tulburări de dezvoltarea al limbajului , tulburări polimorfe.

Evalurea complexă, realizată ȋnaintea ȋnceperii procesului  de recuperare,va releva dificultăţile, dar și abilitătile pe care copilul le are.  Se   stabilește un diagnostic și ȋn funcţie de acesta,de  posibilităţile și de vârsta elevului se elaborează un program de intervenţie, care va conţine obiectivele și metodele cele mai adecvate de lucru.
În activitatea logopedică se pot utiliza exerciţii cu caracter general, care presupun educarea mișcărilor articulatorii și educarea respiraţiei, dar și exerciţii de dezvoltare a auzului fonematic, de emitere a sunetelor și corectare a pronunţiei, exerciţii de scriere și citire.
Limbajul joacă un rol important ȋn structura vieţii psihice de aceea neglijarea posibilelor probleme poate avea un impact negativ ȋn dezvolatrea cognitivă și ȋnformarea personalităţii. Pentru rezultate optime este importantă implicarea activă a părintelui ȋn demersul terapeutic prin continuarea activităţii și acasă.

Redirecționează 2%. Ajută un copil cu autism să înțeleagă lumea noastră!

Citeste mai mult DONEAZA